Καμιά φορά σκέφτομαι “δε θα ήταν ωραία να γιορτάζουμε κι εμείς εδώ τη γιορτή Halloween?”
Ναι ναι ξέρω, μπορούμε να πούμε “Έχουμε τις Απόκριες “αλλά διαφέρουν πάρα πολύ από τη συγκεκριμένη αυτή γιορτή του Δυτικού κόσμου καθώς, το Halloween, έχει και μία εσάνς μυστικισμού (πως τα λέω πάλι!!).

Γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και παραδοσιακά τα παιδιά εκείνη τη νύχτα μεταμφιέζονται σε κάτι “τρομαχτικό” (συνήθως) και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά (το γνωστό “trick or treat” – σκανταλιά ή κέρασμα).
Άλλες τυπικές δραστηριότητες των ανθρώπων εκείνη την ημέρα (εκτός από το trick or treat) είναι οι επισκέψεις σε στοιχειωμένα αξιοθέατα, οι φάρσες, οι αφηγήσεις τρομακτικών ιστοριών όπως επίσης παρακολουθούν ταινίες τρόμου, πηγαίνουν σε πάρτι μασκέ και σκαλίζουν σε κολοκύθες το πρόσωπο του Jack-o’-lanterns (όπως το ονομάζουν).

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων…

Το Halloween αν θέλετε λοιπόν να ξέρετε συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα.
Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.
Να, αυτά τώρα με κάνουν και μετανιώνω που σκέφτηκα “να τι ωραία θα ήταν να γιορτάζαμε κι εμείς το Halloween” (φταίνε βέβαια ίσως και όλες αυτές οι αμερικάνικες ταινίες που όταν πρόκειται για θριλεράκι πάντα κάτι γίνεται αυτό το βράδυ!!) 

Halloween

Αυτό που με ξετρελαίνει όμως (αν εξαιρέσουμε φυσικά το spooky του πράγματος!!) είναι αυτά τα τέλεια φαναράκια που φτιάχνουν από πραγματικές κολοκύθες και πάνω τους υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά (μάτια, μύτη, στόμα) άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά. Επίσης θα ήθελα (αν και δεν είμαι και πολύ fan των γλυκών) να δοκιμάσω και το παραδοσιακό κέρασμα της ημέρας που είναι τα λεγόμενα “toffee apples” (ολόκληρα μήλα βουτηγμένα σε ένα σιρόπι ζάχαρης στα οποία προσθέτουν μερικές φορές και ξηρούς καρπούς….. σκέφτομαι να βρω κάποια συνταγή και να δοκιμάσω να φτιάξω τώρα που έχουμε μήλα! yiam yiam).

Και για την ιστορία……Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Μα πείτε μου δε σας φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα γιορτή?
Οι φίλοι μας που το έχουν ζήσει στο παρελθόν (ή το ζουν ακόμα κάθε χρόνο) σίγουρα έχουν να μας που μερικές λεπτομέρειες που ίσως μου έχουνε διαφύγει!
Περιμένω τα σχόλια σας λοιπόν!!

 
Untitled 
Υ.Γ(1): Όλες οι πληροφορίες για τη γιορτή του Halloween που δεν γνώριζα τις βρήκα στη σελίδα wikipedia.org 

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και να απαντήσω στα σχόλια σας #boudoiristas μου!

%d bloggers like this: