Δεν ξέρω αν έχετε επιλέξει η θα επιλέξετε νονά η νονό για το μικρούλι σας αλλά για να λόγους ευκολίας (και επειδή εμείς έχουμε νονά..)σε όλο το post θα χρησιμοποιώ το “νονά”!!
Αυτή την εβδομάδα μιλάμε για τις υποχρεώσεις της νονάς…Τι πρέπει να φροντίσει για τη βάφτιση και τι περιλαμβάνει το πακέτο “νονά” στα διάφορα καταστήματα με βαφτιστικά!

Αρχικά για μένα είναι πολύ μεγάλη απόφαση η επιλογή της νονάς του παιδιού…και το λέω αυτό γιατί μεγάλωσα και η τελευταία φορά που είδα τη νονά μου ήταν…στη βάφτιση!!
Όχι εντάξει ήρθε και σε κάνα δυο γενέθλια μου καθώς μεγάλωνα νομίζω….
Αν με πείραξε αυτό? Φυσικά!!!
Βέβαια κάθε Πάσχα κατέληγα με 2-3 λαμπάδες (μου έπαιρνε μία η μαμά μου , μία η μαμά από ένα δικό μας βαφτιστήρι και συνήθως και η νονά της Βιβής μία!!) αλλά δεν ήταν από τη δική μου νονά!!
Εγώ επέλεξα μαζί με το Νίκο για νονά της “Ανθούλας” τη Βιβή (την αδερφή μου) γιατί όοοοοτι και να γίνει πάντα θα την αγαπάει και θα την προσέχει γιατί είναι και θεία της!!

Ας πάμε όμως στο θέμα “Βαφτιστικά”!!
Λοιπόν χοντρά χοντρά η νονά φροντίζει για το σταυρό του παιδιού και τα βαφτιστικά!
Λεπτομερώς τώρα ο όρος βαφτιστικά….

Βάφτιση - ρούχα

 

 • Το κουτί!! Το κουτί τώρα αυτό τι είναι και τι περιέχει έτσι?
  Λοιπόν όλα όσα χρειάζονται για τη βάφτιση τοποθετούνται μέσα σε ένα κουτί για να τα μεταφέρει η νονά στην εκκλησία. Το “κουτί” μπορεί να είναι ότι επιλέξει κάθε νονά. Εμάς είναι ένα κουτί σαν παγκάκι με μαξιλαράκι να κάθεται η μικρή και η πλάτη από το παγκάκι γυρνάει μπροστά και γίνεται και γραφείο!! Ξετρελάθηκα μόλις το είδα!
  Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει μπαουλάκι , καπελιέρα απλή όπως και βαλιτσούλα!
  Θέλετε τη συμβουλή μου? Απλό κουτί είναι το καλύτερο που γίνεται και αποθηκευτικός χώρος κάτω από το καθισματάκι…βάζεις τα παιχνίδια του στο δωμάτιο του βρε αδερφέ μέσα!!!
  Τι περιέχει τώρα μέσα αυτό το κουτί….

  • Ρουχαλάκι βάφτισης. Φορεματάκι για τα κοριτσάκια η ένα ωραίο σετάκι για τα αγοράκια!
   Συνήθως όταν πας να διαλέξεις σου δείχνουν τόσα πολλά που στο τέλος μπερδεύεσαι εντελώς! Και είναι όλα τόσο όμορφα και γλυκά έτσι μικροκαμωμένα πριγκιπικά ρουχαλάκια!! (Αν είχα αφήσει τη Βιβή να διαλέξει μόνη της θα είχε περάσει η βάφτιση και ακόμα δε θα είχε επιλέξει…)
  • Ένα σετ από εσώρουχα (φανελάκι , βρακάκι, καπελάκι) για το μωράκι. Αυτά είναι ψιλοστάνταρ να σας πω την αλήθεια οπότε δεν έδωσα και πολύ σημασία όταν ψάχναμε. (Βέβαια εμείς είχαμε πάρει και ένα σετ με απλά βαμβακερά εσωρουχάκια βάφτισης γιατί αυτά που περιείχε το κουτί μας δε θα τη βόλευαν τη μικρή για πολλές ώρες και δε νομίζω να τα ξαναφορέσουμε κιόλας . Είναι πολύ καλά!!)
  • Το μηρόπανο. Ένα σεντονάκι ουσιαστικά που σκεπάζει τη νονά ο παππάς κάτω από την πετσέτα που θα πιάσει το παιδί.
  • Την πετσέτα. Μία μεγάλη πετσέτα σώματος την οποία εμάς μας τη στολίσανε από το κατάστημα που τα πήραμε σύμφωνα με τα χρώματα του φορέματος!!
  • Την καράφα για το λάδι που πάει η νονά στην εκκλησία.
  • Το σαπούνι που πλένεται η νονά και ο παππάς μέχρι να ντύσουν το μωρό.
  • Καπελάκι ή κορδέλα ή ότι θέλετε εσείς για το κεφαλάκι του μωρού…αν είναι αγοράκι λογικά θα είναι καπελάκι!!
  • Καλτσάκια.
  • Τα παπουτσάκια τα βαφτιστικά του παιδιού.
  • Την κορδέλα που βάζει η νονά με το παιδί.
  • Τα μαρτυρικά που φοράει μετά η νονά στους καλεσμένους!!
 • Το Σταυρό! Η νονά θα πρέπει να πάρει το σταυρό που θα φορέσει το παιδί στη βάφτιση του. Μπορείς να βρεις σταυρό αρκετά οικονομικό και καλό αλλά και σταυρό που να κοστίζει όσο όλη η βάφτιση μαζί. Η επιλογή είναι δική σου!!
 • Λαμπάδα. Τη λαμπάδα που ανάβει κατά τη διάρκεια της βάφτισης την παίρνει η νονά μαζί με τα βαφτιστικά. Συνήθως περιλαμβάνεται στο πακέτο της βάφτισης που σου κάνουν τα μαγαζιά και ο στολισμός της (αν δεν έχει κάποιο θέμα η βάφτιση) πάει με τα χρώματα από το ρουχαλάκι.
 • Δεύτερο ρουχάκι. Δεν το ήξερα αυτό ούτε κι εγώ για να είμαι ειλικρινής αλλά συνηθίζεται η νονά να βάζει μέσα στο κουτί και ένα δεύτερο ρουχαλάκι για το παιδί. Καλό αλλά όχι και βάφτισης. Εμάς η νονά μας μας πήρε ένα πολύ όμορφο λουλουδάτο φορεματάκι που το φορέσαμε ήδη την πρώτη φορά που πήγαμε στην εκκλησία. 
 • Μετά τη βάφτιση η νονά θα πρέπει να πάει μαζί με τη μαμά την επόμενη Κυριακή το παιδί στην εκκλησία να κοινωνήσει καθώς και να πάνε τη λαμπάδα. 

Αυτές είναι οι υποχρεώσεις της νονάς όσον αφορά τη βάφτιση γιατί η βασική υποχρέωση για μένα όταν γίνεται κάποιος νονός είναι να βρίσκεται κοντά στο παιδί ,να το αγαπάει και να το συμβουλεύει στην πορεία της ζωής του!!

Στο επόμενο post μιλάμε για το στολισμό!!!

Untitled

2 thoughts on “Βάφτιση…Όλα όσα ετοιμάζει η νονά – ο νονός!”

  1. Αναστασία μου σε ευχαριστώ τόσο τόσο πολύ για υο βραβείο σου!! Φυσικά και θα το πάρω και θα βραβεύσω κι εγώ με τη σειρά μου αγαπημένα μου blogs!!

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και να απαντήσω στα σχόλια σας #boudoiristas μου!

%d bloggers like this: